1. Hem
  2. Arbetsorder
  3. Guide ROT, RUT och Grön teknik

Guide ROT, RUT och Grön teknik

Det här är en guide för administratörer kring ROT, RUT och avdrag för grön teknik.

Dokumentet berör följande ämnen:

1. Gruppinställningar samt egendefinierade fält för avdragen
  2. Personnummer, Fastighetsbeteckningar/Lägenhetsnummer och BRF:ers org-nr.
  3. Artiklar med avdragspotential
  4. Hantering i ekonomisystem (Fortnox)

Krav

• Konto i Serviceprotokoll med admin-rättigheter

Steg 1: Gruppinställningar

Logga in på ditt konto på serviceprotokoll.se
Har du redan ställt in att din startsida är ”grupp”, hoppa då vidare till steg 1 B.

Steg 1 A

Har du inte sidan Gruppinställningar som startsida gör så här:
Börja med att klicka på din epost-adress (användarnamn) uppe i det högra hörnet i datorvyn.

Det finns två sätt att komma åt Gruppinställningar.

1. Scrolla ner på sidan Kontoinställningar tills du hittar knappen Gå till adminsidan.
  2. Scrolla ner på sidan Kontoinställningar tills du kommer till rubriken ”Startsida”. Tryck på pilen och justera den till ”grupp”. Med denna inställning kommer du alltid till sidan Gruppinställningar när du loggar in och kan också klicka på er logga i övre vänstra hörnet för att snabbt komma till gruppinställningar.
    Tryck på er logga längst upp på sidan.
Steg 1 B

På sidan Gruppinställningar gör du så här:

1. Scrolla ner till ”Modulinställningar”
  2. Klicka på ”Arbetsorderinställningar”
  3. Hitta rubriken ”Egendefinierade fält”, och tryck på knappen ”lägg till egendefinierade fält”.
  4. Skapa ett fält med titel och rader enligt efterföljande bild och spara.

Steg 2: Personnummer, fastighetsbeteckning/lägenhetsnummer och BRF:s org.nr.

Varje kund som önskar få avdrag behöver få sina uppgifter kompletterade.

1. Gå till Register – Kund och hitta rätt kund.
  2. Tryck på Ändra längst ner.
  3. Hitta rubriken Skattereduktion och tryck på + Lägg till personnummer.
  4. Fyll i kundens uppgifter.
  5. Spara

Steg 3: Artiklar med avdragspotential

Du behöver ange för varje artikel att de kan ha potential för avdrag för att det ska föras över korrekt till ditt ekonomisystem.

1. Gå till Register – Artikelregister.
  2. Sök upp och välj aktuell artikel.
  3. Klicka på Ändra.
  4. Markera KAN VARA ROT/RUT.
  5. Spara

Steg 4: Hantering i ekonomisystem

När du exporterar din order/faktura till ditt ekonomisystem kan du behöva utföra ytterligare handlingar.

Om du använder Fortnox

Skicka din order/faktura till Fortnox som vanligt.

Ställ in avdragstyp på artikeln

Om du inte lagt in en standard-typ av ”hushållsarbete” på din artikel går du till Register – Artiklar och söker upp artikeln.

Inne på artikeln väljer du sedan typ av husarbete.

Ställ in på order/faktura

Hitta ordern/fakturan i Fortnox och klicka på den.

Varje order/faktura kan bli antingen ROT, RUT eller Grönt. Du hittar alternativen på samma rad som kundens uppgifter.

Varje artikel som ska ha husavdrag får en bock och en symbol. Om du klickar på symbolen kan du byta typ av arbete. Ändrar du typ förändras eventuellt också beloppet på den totala skattereduktionen.

Om du vill justera beloppet för skattereduktion, klicka på knappen för ”husarbete” på översta raden till höger.

Här kan du justera beloppet, samt justera timmarna som ska rapporteras.

När du är färdig; Spara och Skapa faktura.

Senast uppdaterad 15 oktober 2024